Zalecana jako aromatyczny dodatek do herbat, przyśpiesza ścinanie się mleka. Roślina jest znana i ceniona w medycynie ludowej.
Przytulia ma działanie moczopędne słabo ściągające. Stosuje się ją przy zapalenu migdałów, zapaleniu i powiększeniu węzłów chłonnych. Ma również szerokie zastosowanie w zapaleniu gruczołu krokowego. W kosmetologii stosuje się ją jako środek poprawiający i przywracający jędrność skóry. Zewnętrznie jest środkiem oczyszczającym i leczącym owrzodzenia skóry.
Zawartość: flawonoidy, glikozydy trójhydroksyantrachinowe, kumaryny, garbniki, kwas krzemowy.
Ilość: 50 g