loadingimg

Wczytuję dane...
Znajdujesz się w: Strona główna
»

Oleje

poprzedni powrót do poprzedniej strony następny
Sklep zielarski Katowice
Olej Kokosowy 100% BIO tłoczony na zimno 1000ml
średnia: 4.2  ocen: 39

Realizacja zamówienia: 24 godziny

Producent: Ölmühle Solling

KUP TERAZ!
Cena: 90,00 PLN
Koszt wysyłki od: 13.50 PLN
  • Opis produktu

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).


Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem.


Olej kokosowy wyciskany jest z miąższu kokosa.

Około połowę zawartości takiego oleju stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca sie w monolauryn.


Skład:

zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):

40-50% kwasu laurynowego C12

15-20% kwasu mirystynowego C14

7-12% kwasu palmitynowego C16

5-11% kwasu kaprylowego C8

4-9% kwasu kaprynowego C10

1,5-5% kwasu stearynowego C18

1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18

ok. 2% kwasu linolowego C18

do 0,2% kwasu linolenowego C18

 

Olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

Buduje również odporność organizmu. 

Używany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.

 

Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, gdzie wraz z pokarmem dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie.

 

Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.


Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.


ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO


Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego, jako maseczka do włosów, oliwka do ciała czy maść na różnego rodzaju zmiany skórne.


Ze względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa, można z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie, nadaje potrawom orientalny charakter.


Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, do tego jest o wiele zdrowszy. Oleje takie jak: sojowy, słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych nie powinny być podgrzewane do wysokich temperatur. Olej kokosowy tłoczony na zimno nie zawiera tłuszczy trans.


Nieocenione są też wartości oleju kokosowego w kosmetyce. Olej posiada właściwości nawilżające, może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Wspomaga gojenie się ran, hamuje pojawianie sie plam na skórze, działa łagodząco przy chorobach skóry (egzemy), spowalnia starzenie i opóźnia powstawanie zmarszczek, nawilża i wygładza skórę.

Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają sie miękkie, lśniące i mocne.

Stosowanie na skórę głowy wzmacnia cebulki, zapobiegając wypadaniu włosów. Zwiększa ukrwienie skóry i pomaga w walce z łupieżem. Można stosować jako maseczkę na całą długość włosów (a także skórę) przed myciem, lub nałożyć na same końcówki, aby zapobiec ich rozdwajaniu.

 

Zarówno olej kokosowy, jak i same owoce kokosu, przez dziesiątki lat były potępiane.

Wiązało się to z zawartością w nich nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi takich chorób jak otyłość, zawały czy miażdżyca.

Jednak żywym przykładem na błędność takiej teorii są mieszkańcy wysp Pacyfiku, którzy kokosy jedzą na co dzień w dużych ilościach. Ludzie Ci nie chorują na żadna z przytoczonych chorób.

Cieszą się świetnym zdrowiem, świetną kondycją i smukłymi sylwetkami, choć niemal całość tłuszczu jaki spożywają pochodzi z kokosów.

W krajach Pacyfiku zachorowalność na choroby cywilizacyjne jest zdecydowanie mniejsza lub występuje w znikomych przypadkach niż w krajach wysoko rozwiniętych, czyli również w Polsce...

 


Polecamy

100% Sok z Noni - BIO - Tahiti Naturel - 1 litr

 

 

 

 
Sklep zielarski Katowice
89,00 PLN
Koszt wysyłki od: 13.50 PLN
Dodaj: szt.
do koszyka